Trigger pont masszázs

A trigger pontok az emberi test izomszövetében található feszültségcsomók, melyek létezéséről általában nem is tudunk. Ezek a borsónyi kis pontok kívülről nem láthatóak, és az általuk okozott fájdalom sem a trigger pont helyén jelentkezik, hanem általában kisugárzó fájdalomként jelenik meg egy másik testrészen. A trigger pont neve is innen eredeztethető, hisz angolul a trigger szó jelentése indukálni, kiváltani. Arról van tehát szó, hogy az izomban található feszültségcsomók a testünk egy másik részében eredményeznek kisugárzó fájdalmat. Nagyon gyakori például, hogy a különböző nyaki panaszok esetében a probléma gyökere távolabb, a háti szakaszon található, illetve fejfájás esetén a kiváltó okokat a nyakizmok környékén kell keresni. 

A trigger pontok mindenkinél megtalálhatók az izomzatban, kialakulásukban semmi különleges nincsen. Ismétlődő gyakori mozdulatok, házimunka vagy akár irodai munka esetén, mind vezethetnek a görcsös feszültségcsomók megjelenéséhez. Tartós túlterhelés, nehezebb tárgy emelgetése, stresszes életmód, helytelen testtartás vagy éppen pont a mozgás hiánya egyaránt okozhatja a trigger pont kialakulását. A trigger pontok helyén, az izomcsomó feszülése, gátolja a véráramlást, így a terület anyagcseréje romlik, ami tovább fokozza a feszességet. Az ördögi kört, a fokozódó fájdalmat a megfelelő trigger pont terápia tudja megszakítani.

A Trigger pont terápia/ masszázs a  kezelés során a fájdalom valódi okát tudja megszüntetni, így tartós gyógyulást eredményez. Hagyományos masszázs esetében gyakran előfordulhat, hogy a fájdalmas tünetek csak egy időre szűnnek meg, ugyanis a valódi kiváltó ok megmarad. A trigger pont terápia/ masszázs  hatékonyabb megoldást hozhat, ugyanis a feszültség gócokat oldja fel, így elejét veszi annak, hogy a kisugárzó fájdalom újra kialakulhasson.