Jóga Nidra - Mély relaxáció

Swami Satyananda Saraswati - Jóga Nidra

A modernkori jógában az egyik legjelentősebb gyakorlat a Swami Satyananda által, tradicionális tantrikus gyakorlatokból létrehozott jóga nidrá. Ez egy rádzsa jóga pratjáhára módszer, amely leköti az elmét azzal a céllal, hogy az relaxált állapotba kerüljön. A gyakorlatnak mély, transzformáló hatása van a gyakorlóra. Sokan hiszik, hogy akkor pihennek és lazulnak el, amikor belerogynak egy fotelba egy csésze kávéval vagy teával, és újságot olvasnak vagy bekapcsolják a televíziót. Ám ez valójában csak az érzékek elterelése. Az alvásról szóló kutatások bizonyították, hogy ezek az általános pihenési módok ritkán szűntetik meg a stresszt. A valódi relaxáció egy ezeket messze meghaladó tapasztalás. Az abszolút relaxációhoz teljesen ébernek kell maradni. Ez a Satyananda Yoga Nidra, a dinamikus alvás állapota. A Satyananda Yoga Nidra egy szisztematikus módszer, amely teljes fizikális, mentális és érzelmi relaxációt hoz létre. Noha gyakorlás közben úgy tűnhet, hogy a gyakorló alszik, a tudatosság egy mélyebb éberségi szinten mégis működik.

Szatyananda jóga nidrája remekül ötvözi a védikus és tudományos relaxációs módszerek eredményeit korunk embere számára. Aki nem ismeri a metódust, azt gondolhatja, hogy ez egy tudománytalan területe a jógának, hiszen mindenki szokott aludni, ezért nincs abban semmi érdekes. Külső szemlélő számára végtelenül egyszerűnek és unalmasnak tűnik a módszer, hiszen majdnem az egész foglalkozás ideje alatt a test háton fekvésben helyezkedik el. Ez látszólag egy passzív állapot, azonban ilyenkor az agy éberen dolgozik. Ezen tények tudatában, ha belegondolunk, nincs is annál nehezebb dolog, mint kényelmes fekvő helyzetben csukott szemmel koncentrálni arra, hogy a tudatunkat egy magasabb dimenzió elérésére fókuszáljuk. Akinek már volt alkalma kipróbálni a jóga nidrát, az tudja, hogy kemény feladat nem elaludni a gyakorlat során. Azon kitartó személyek, akik leküzdik az alvás állapotát, elnyerik jutalmukat, és bepillantást nyernek elméjük mélyebb rétegeibe, megtapasztalva a durvafizikai test ellazításán keresztül az elme és a test finomfizikai érzeteit, eljutva a lelki transzcendentális szintek rezdüléséig. A gyakorló megtapasztalja az egységet, mind durva mind finom fizikai szinteken. 

"Az embernek az elméje segítségével fel kell szabadulnia, s nem szabad visszaesnie.      Az elme a barátja és az ellensége is lehet a feltételekhez kötött léleknek.                         Az elme a legjobb barátja lesz annak, aki legyőzi őt, ám annak, aki nem képes felülkerekedni rajta, a legnagyobb ellenségévé válik